Renata Chlumska mot nya äventyr

Efter att ha paddlat och cyklat runt en hel kontinent och bestigit de högsta bergen i varje världsdel har Renata Chlumska nu hittat en ny utmaning. Inom några år räknar hon med att vara första svenska kvinna i rymden.

renata

Renata Chlumska är äventyrare, föreläsare, guide och entreprenör, och snart kommer hon att kunna lägga en ny titel till samlingen: astronaut – eller i alla fall rymdturist. Biljetten på en av Virgin Galactics rymdflygningar är bokad sedan nära åtta år tillbaka, så det blir en lång väntan på att till slut få ta steget ut i rymden någon gång under 2020-2021.

– Rymden har alltid fascinerat och lockat, men ändå känts ouppnåeligt. Jag hade behövt satsa betydligt tidigare för att ha haft en chans att kunna åka upp som astronaut. När möjligheten till en kommersiell rymdresa kom upp såg jag en slags genväg. Trots det ser jag rymden som det ultimata äventyret, säger Renata Chlumska.

I väntan på att resan blir av har hon försökt förbereda sig på hemmaplan inför äventyret.

– Jag vill alltid vara väl förberedd, oavsett vad det gäller. Det spelar ingen roll att det mesta av rymdresan ligger utanför min kontroll. Jag ser det nästan som en skyldighet, mot både medresenärer och arrangörer, säger hon.

Ett anlag för åksjuka låter kanske inte som en idealisk egenskap för en rymdfarare, men genom träning har Renata Chlumska lyckats hantera problemet.

– Det går inte att träna bort helt och hållet, men i alla fall att hålla i schack. Kräksjuka är något man sällan hör astronauter prata om, men det är ett högst verkligt problem i tyngdlöshet, säger hon med ett skratt.

 

Takeoff närmar sig

Tillsammans med ett företag i Linköping har Renata Chlumska tagit fram ett träningsprogram som riktar sig till personer som planerar att åka på kommersiella rymdresor. Och även om hon betonar vikten av förberedelser vill Renata Chlumska inte ta ut allt för mycket i förskott. Från det att biljetten bokades till dess att rymdresan verkligen blir av kommer det trots allt att gå ungefär tio år.

– Jag har till exempel väntat med att träna på tyngdlöshet till dess att ”take off” börjar närma sig. Men jag har inga problem med att vänta; jag har aldrig stressat fram mina äventyr. Varken bergen eller rymden går någonstans, stjärnorna finns kvar, säger hon.

Det gick till exempel 15 år från det att Renata blev första svenska kvinna att bestiga Mount Everest 1999, till dess att hon besteg Antarktis högsta berg, Vinson Massif. Därmed hade hon också klarat av utmaningen Seven Summits, alltså att bestiga de högsta topparna i de sju världsdelarna.

– Jag har alltid stort fokus på trygghet. Utan trygghet skulle jag inte kunna känna modet att våga mig ut på alla äventyr. Jag har klarat mig från allvarliga incidenter, främst på grund av att jag har förmågan att backa ur situationer som skulle kunna vara farliga. Förmågan att säga stopp är nog viktigare än att våga satsa, säger Renata Chlumska.

 

Tro på dig själv

Renata Chlumska bor i dag med sin familj i Jönköping. Mellan de stora äventyren arbetar hon bland annat som guide och föreläsare. En stor del av innehållet i sina föreläsningar hämtar hon från sina expeditioner. Vid sidan av Seven Summits har hon genomfört en minst lika stor expedition: Under 2005-2006 paddlade och cyklade Renata Chlumska runt USAs nedre 48 stater (alltså USA minus Alaska och Hawaii). Äventyret tog 439 dagar.

– Även om åhörarna inte delar de erfarenheter som jag fått under mina resor finns det ändå många likheter med vardagen. Alla människor möter ständigt nya utmaningar och förändringar som hanteras utifrån olika förutsättningar. Ofta handlar det om sådant som vi själva inte kan påverka eller ha kontroll över, inte minst i arbetslivet. Det är viktigt att våga ha drömmar och mål med livet, och tro på sig själv och det man gör. Det är något som alla kan ta till sig, oavsett bakgrund, säger Renata Chlumska.

 

Komplicerad fråga

Hur turism och resande påverkar miljön är en aktuell och komplicerad fråga, och Renata Chlumska är medveten om att hennes expeditioner är en del av detta.

– Jag har sett på nära håll hur skör naturen kan vara i Himalaya eller Antarktis. Jag vill naturligtvis att dessa platser ska bevaras för nästa generation, så att även mina barn ska kunna uppleva dem på nära håll. Allt vi gör lämnar avtryck, därför försöker jag engagera mig i olika projekt, både i Sverige och utomlands. Många lokalsamhällen är också beroende av turismen i dag, säger hon.

Mänskligheten kommer aldrig att sluta resa, och Renata Chlumska tror att tekniska landvinningar kan bli svaret.

– Tekniken är en del av lösningen. Den kommersiella rymdfarten är ett exempel där tekniska framsteg kan få andra användningsområden, till exempel utveckling av hållbara bränslen och glidflygning utanför atmosfären, säger hon.

Att resa handlar också om att ta intryck av andra kulturer och det kan vi inte upphöra med enligt Renata Chlumska.

– För mig har det varit den bästa skolan, att få kunskap och dessutom ett annat perspektiv på världen. Samtidigt känner jag mig väldigt tacksam för att kunna ha Sverige som bas, säger hon.

Äventyrare som yrke

Att kunna leva på sitt äventyrande är få förunnat och Renata Chlumska är medveten om att hon tillhör undantagen. Hon arbetade på Skånes idrottsförbund i slutet av 1990-talet, när äventyraren Göran Kropp kom för att hålla en inspirationsföreläsning.

– Han öppnade mina ögon för att det här var en väg att gå: Om du blir bäst på vad du gör, oavsett vad det är, kan du leva på det. Så varför skulle inte jag kunna fixa det, berättar Renata.

Hon anmälde sig till en av Göran Kropps klättringskurser och paret fattade så småningom tycke för varandra. Men förhållandet tog ett abrupt slut när Göran omkom i en klättringsolycka i USA 2002. För Renata stod valet då mellan att ge upp äventyrandet eller att fortsätta på samma väg som hon inlett med Göran Kropp. Några år senare tog hon sig runt USA i kanot och på cykel.

– Mina egna framgångar beror självklart på hårt arbete, men också på en del tur med timingen. När jag började åka på expeditioner fanns det få kvinnliga äventyrare i Sverige som var så utåtriktade som jag var. Därför var det till exempel lätt för mig att hitta sponsorer. Jag lyckades etablera mig framgångsrikt och har kunnat behålla positionen genom att ständigt hitta nya utmaningar. Men jag hade ingen utarbetad plan från början om det var det här som jag skulle syssla med, säger hon.

 

Nya rymdäventyr

Nyfikenhet och viljan att lära sig nya saker är Renata Chlumskas största drivkraft.

– Jag kommer alltid att vilja försätta mig i nya situationer, säger hon.

Även om den första rymdresan ännu inte är genomförd, ser Renata redan fram mot ytterligare resor ut i rymden.

– Självklart vill jag testa nya gränser. Jag vill hålla på med det här så länge jag kan och rymden är inte ålderbegränsad på samma sätt som till exempel bergsklättring. Att åka charter till månen eller Mars går nog bra även som 80-åring. Att bestiga månens högsta berg kräver inte lika mycket energi, det är väl bara att studsa upp dit, säger hon med glimten i ögat.