Muskö rökeri i Roslagen

Med ett tillnamn som ”Den slaktande sheriffen” och en cowboyhatt som främsta kännetecken är det inte konstigt att Leif ”Musko” Strandberg är en tvättäkta Roslagsprofil. I dag driver han framgångsrikt Musko Rökeri med fem anställda. Och för både sin och sina anställdas trygghet anlitar han försäkringsförmedlaren Marcus Bove på Norrtälje Försäkringsbyrå som är en del av Hjerta.

leif_musko_rokeri

Leif Strandbergs karriär som slaktare påbörjade han redan som 16-åring.

– Jag är uppvuxen i Musko på ett familjejordbruk och ville tidigt lära mig slakta. Jag hoppade på några månaders praktik på ett företag i Uppsala och tänkte att jag sedan skulle utbilda mig till snickare när jag var färdig. Men det som var tänkt som två och en halv månad blev i stället 10 år, jag trivdes så otroligt bra. Jag fortsatte att jobba som slaktare i Stockholm och gick bland annat en gesällutbildning, berättar han. Efter att ha drivit ett rökeri på hobbynivå sedan mitten av 1980-talet startade Leif Strandberg upp verksamheten på allvar i början av 1990-talet.

– Att vara slaktare handlar om att avliva djur och sedan lämna över dem till styckaren. Jag är också mycket intresserad av förädlingsbiten. Jag känner också en stark anknytning till Roslagen och vill bidra till utvecklingen i området, säger han. Muskö rökeri har fem anställda. Rökeriets produkter återfinns i hundratalet butiker, främst i Uppland. Man har även försäljning i en gårdsbutik samt i en bod i Grisslehamn som är öppen på lördagar under sommarmånaderna. I sortimentet återfinns bland annat Väddöskinka, hästkött, fläsk och Väddö Guldfalu.

– Vi tar även in kött från grannar och jägare för rökning, det kan vara både vilt, nöt och fläsk. Vi använder oss av en varmrökningsmetod som tar mellan 20-30 timmar. Det ger en helt annan smak än de metoder som industrin använder, där en rökning tar tre timmar. Det här är ett hantverk där det gäller att ta hänsyn till många olika faktorer, till exempel vattenhalten i köttet, säger Leif Strandberg. Idag anlitas Hjertaförmedlaren Marcus Bove på NTFB för att ta fram ett försäkringsskydd för Musko Rökeri. Det handlar om olika lösningar för olycksfallsförsäkring och löneväxling för de anställda samt om kapitalförsäkring och tjänstepension för ägaren Leif Strandberg.

– Det känns bra att veta att alla anställda inom företaget har samma försäkringsskydd. Jag har ett hundratioprocentligt förtroende för Hjertas förmedlare Marcus Bove. Han har hjälpt mig med mycket bra förvaltningslösningar och har blivit en god vän. Jag kan faktiskt fundera på att pensionera mig, om jag bara kan hitta någon att ta över verksamheten, säger han med ett skratt.