Placering - Hjerta

Placering

Fondförsäkring

När du sparar i en fond väljer du vilken risknivå du vill ta och vilken fond du vill ha. Du kan sedan följa  fondens utveckling och värde. Om du väljer att spara i en fondförsäkring finns det ett antal egenskaper som kan ge dig fördelar som sparare.

Skattefria vinster och fondbyten

Om du har ett fondsparande via din bank betalar du reavinst när du vill sälja av dina fonder. Den reavinstskatten är på 30% av vinsten och utlöses oavsett om du ska använda pengarna eller endast gör ett byte av placeringsinriktning. När sparar i en kapitalförsäkring slipper du det och istället utgår en avkastningsskatt varje år för de pengar som du avsatt. Avkastningsskatten är för närvarande på c:a 0,5% per år.

Fördelen med detta upplägg är att du inte blir inlåst i ditt sparande utan istället kan byta placering hur ofta du vill utan att behöva tänka skatten och krångliga deklarationsblanketter.

Juridiska villkor och fördelar

När du sparar i fonder via en kapitalförsäkring kan du redan i försäkringsvillkoren ta fördel av ett antal juridiska villkor.

Den vanligaste åtgärden är att du avtalar om att pengarna ska klassas som enskild egendom vid utbetalningen. Detta innebär att valda förmånstagare inte behöver ta upp pengarna i en ev. bodelning vid en framtida separation. Detta kan du endast uppå genom att du antingen ärvt dina sparpengar via ett testamente som stipulerade ett sådant villkor, eller att du skrivit ett äktenskapsförord.

Du kan också avtala om att en särskild förvaltare träder in för pengarna om du sparar till en omyndig person, exempelvis barn eller barnbarn. Det innebär att en särskild namngiven person måste godkänna uttag från försäkringen om den ena föräldern till barnet avlider. På så sätt kan man med säkerhet "öronmärka" pengarna åt den man sparar till. 

Aktiv förvaltning 

Du som vill ta en större risk med ditt sparande och tycker det är svårt att välja fonder kan få hjälp av oss med att välja en aktiv förvaltning i din portfölj.

Aktiv förvaltning är för dig som vill ha tillgång till ett brett utbud av fonder och möjlighet till en bra avkastning men vill ha hjälp att med en aktiv förvaltning i din portfölj. På detta sätt får du tillgång till ett brett utbud av olika fonder och behöver inte själv fundera över om du ligger på rätt marknad eller har rätt risk. 

Fördelar

Att välja en aktiv förvaltning för sin portfölj har flera fördelar. Dina fonder byts ut om det ekonomiska läget i omvärlden skulle förändras. Det händer inte om du har valt att ligga placerad i en specifik fond. En fond måste nämligen följa sin placeringsinriktning, oavsätt om det går upp eller ned. En aktivt förvaltad portfölj flyttar alltid ditt innehav när det bedöms att det går att uppnå en bättre avkastning vid en annan placering inom den risk och område du har valt.

En annan fördel är att du inte behöver tänka på vilka fonder du ska välja. Du behöver bestämma dig för vilken kunskap du har generellt om fonder och vilken risk du känner dig bekväm med att välja.

Utifrån dina val rekommenderar förvaltaren en strategi utifrån dina val. På så sätt får du hjälp och vi behöver inte fundera över om du har valt rätt fond med rätt placeringsinriktning.