Vanliga frågor - Hjerta

Vanliga frågor

Vad är en kapitalförsäkring?

En kapitalförsäkring är inte avdragsgill men är istället skattefri när du tar ut den. Du kan ta ut den precis som vid en pensionsförsäkring men här har du även möjlighet att återköpa delar eller hela försäkringen som en klumpsumma. Kapitalförsäkringen passar dig som vill pensionsspara, och dessutom vill vara flexibel.

Jag har redan börjat pensionsspara, räcker det?

Det är en vanlig fråga vi får! Svaret är dessvärre inte helt enkelt, då det beror på många faktorer som exempelvis hur långt tid du har kvar till pensionen, hur mycket du sparar idag och vilken ekonomi du vill ha som pensionär. Vi rekommenderar dig att kontakta oss för en individuell genomgång.

När kan jag gå i pension?

Regelverket för Sveriges allmänna pension säger att du själv väljer när du vill gå i pension. Du kan välja att påbörja ditt uttag mellan 61 och 67 års ålder.

Tjänstepensionens regelverk varierar i högre grad än den allmänna pensionen, delvis beroende på att din tjänstepensions regler bestäms av vilket kollektivavtal din arbetsgivare är anknutet till, samt i vissa fall hur länge du har arbetat hos samma arbetsgivare. Generellt kan ingen ta ut sin tjänstepension innan 55 års ålder, och vissa får tillgång till den först vid sin 65-årsdag. Kontakta oss så berättar vi mer om hur det ser ut för just dig!