Företag - Hjerta

Företag

Företag

Vi hjälper dig att bli en attraktiv arbetsgivare genom att erbjuda anställda ett bra sparande, tjänstepension och försäkringsskydd.

Då varje företag är unikt och har sina specifika förutsättningar skräddarsyr vi dina försäkringslösningar som skapar ett mervärde.

Du som arbetsgivare är med och påverkar hur du vill att rådgivningen till dina anställda ska göras.

Löneväxling

Vi har lång erfarenhet av löneväxling. När du erbjuder löneväxling till dina anställda finns det några skattemässiga fördelar.

Vid en löneväxling avstår den anställda en del av sin lön för att istället få en annan förmån, till exempel ett extra pensions­sparande. Men löneväxling passar långt ifrån alla även om du som arbetsgivare till någon del kan påverka hur förmånligt det kan bli.

För att en löneväxling ska vara ett möjligt sparande behöver den anställda:

  • Ha en lön över cirka 41 000 kronor/månaden.
  • Ha utrymme för att sänka lönen (till exempel vid en lång sjukskrivning).
  • Inte behöva komma åt sparkapitalet före pensionen.

Exempel på löneväxling

Om den anställde avstår 1 000 kronor i månaden av sin bruttolön blir det istället en premie på cirka 1 050 kronor som sätts in till ett extra pensions­sparande. 

En löneväxling kan ibland påverka andra ersättningar och förmåner:

  • Sjukpenningen och den tillfälliga föräldrapenningen från Försäkrings­kassan blir lägre om en anställd har en årslön under 336 000 kr
  • Föräldrapenningen från Försäkrings­kassan minskar om en anställd har årslön under 615 00 kr
  • Den lagstadgade ålderspensionen blir lägre om den anställda efter löne­växlingen har en årslön under 361 536 kr
  • Se till att sjukpensionen inte påverkas och blir lägre

Direktpension 

En direktpension kan tecknas på företagsledare som inte utnyttjat sina avdragsrätter för pensionsavsättningar för tidigare år.

En direktpension innebär i praktiken att bolaget betalar in ett större belopp i en kapitalförsäkring. Bolaget gör sedan avdrag för pensionsinsättningen och företagsledaren får ett större pensionskapital inbetalt. Denna lösning är avdragsgill då företagaren tidigare avstått att ifrån att nyttja avdragsrätter för insättning till en pensionsförsäkring. En individuell beräkning behöver noggrant räknas fram så företaget inte betalar in för mycket och nekas avdrag på pensionsinsättningen.

Vi hjälper dig med en beräkning på hur mycket du har möjlighet att sätta av i en direktpension.