Logga in

Allmän pension

Den allmänna pensionen tjänas in av alla som förvärvsarbetar i Sverige och för de som till exempel är föräldralediga, får ersättning från arbetslöshetsförsäkringen eller uppbär sjuk- eller aktivitetsersättning.

En gång per år får information hemskickad i det "orangea kuvertet" och kan se hur just din allmänna pension ser ut.

Den allmänna pensionen består av två olika delar, inkomstpension och premiepension. 18,5 % av din pensionsgrundande inkomst betalas in till din pension varje månad där 16 % av går till inkomstpensionen och 2,5 % till premiepensionen.

Du har möjlighet att påverka förvaltningen av din premiepension genom att själv välja vilka fonder du vill vara investerad i. Om du inte gör något val placeras du i AP7 Såfa som är statens årskullsförvaltningsalternativ.

Ordinarie pensionsålder för den allmänna pensionen är 65 år och utbetalningarna fortgår så länge du lever. Du har möjlighet att börja ta ut pensionen redan från 61 års ålder.

Du hittar mer information om den Allmänna pensionen på pensionsmyndigheten.se

Hjerta använder kakor (cookies) för att ge den bästa upplevelsen av webbplatsen och våra tjänster. Genom att surfa vidare godkänner du vår integritetspolicy. Läs mer om cookies Läs vår integritetspolicy